Jurnal de pe front. În sprijinul bătrâneții. 6 mai 2020. La final

Alexandru AlupeiBlog, Jurnal din era coronaLeave a Comment

O nouă zi de pauză venită de la Coach. E mană cerească acest respiro presărat peste rutina antrenamentelor. Desaga din aprilie conține 32 h de antrenamente sparte în 24 sesiuni. Sau 472,8 km alergați și pedalați (fără ce s-a adunat pe home trainer). Ori 24 616 calorii arse. În toată statistica aceasta nu regăsesc nici măcar o clipă dedicată înotului.

Pe front tot liniște, de zile bune. Dinainte de Paști nu s-a mai tras serios. Doar câte-un glonț rătăcit. Adie vântul schimbării, simt că-i rost de strâns catrafusele. Dar nu pe toate, voi reveni la popota din Calea Griviței câteva zile, măcar mâine și sâmbătă. De săptămâna viitoare Dumnezeu cu mila.      

Bătrânul GN sună din nou, a făcut-o azi în mai multe rânduri. Dorește să se asigure că-i duc pâinea, cașul smântâna și cartofii. Conchide prin îmi cer scuze că tot sun, dar sunt bătrân și mă sperii des, iar oftatul abia perceptibil curmă convorbirea telefonică. Vocea-i stinsă și poticneala din glas îmi reamintesc că nu sunt etern.

Credeam asta cândva, la fel și GN. De asemenea, IP, 87 ani – tijă într-unul din membrele inferioare plus două AVC-uri, BM, 78 sau 76 aniAlzheimer, diabet, o rotulă spartă, tahicardie sau cum se numește și valvele inimii desfăcute, RV – paralizat de 29 ani, încă din studenție, SG, 76 ani –  teroristă de profesie, CM, 98 ani – drăguța, pur și simplu nu mai poate coborî din pat povara bătrâneții.

Privind peste umăr și spre acești oameni, îmi reamintesc îngrijorarea câtorva apropiați ivită atunci când am devenit motociclist. La unison au concluzionat cât e de periculos. Diametral opusă a fost admirația lor pentru că fac sport. Dar și ăsta e dăunător sănătății, mai ales pe termen lung și cu atât mai mult cu cât nu-s chiar ușă de biserică; duc o viață nu neapărat ordonată (mai un șpriț, mai o țigară-două, mai puțină rigiditate în zona odihnei, alimentația-i așa și așa).

O  fi moderația calea însă nu știu spre ce. Dar de ce să nu fac și ceea ce vreau, nu doar ceea ce trebuie? Nu înseamnă că la final, oricum s-ar produce acesta, aș dansa fără stafiile trecutului, care nu mă vor bântuii, nu. Se poate să le privesc cu tristețe și regret, constatând că alta ar fi fost alegerea optimă cândva.

Relativ recentul număr al unei publicații muribunde zace pe colțul biroului. Varianta printată nu va mai exista de azi sau mâine, după 27 ani petrecuți pe taraba chioșcului de ziare. Prin bucătărie încă mai găsesc cioburi a ceea ce a fost până zilele trecute o sticlă plină ochi cu desăvârșitul vin; praful s-a ales.

Frate-miu s-a prăpădit la nici 20 ani, acum 20 ani, într-un banal accident. Trei din cei patru bunici s-au stins; cel rămas, mamabună, merge pe 94 ani. Tata a început recent să se odihnească după 40 și ceva de ani petrecuți în câmpul muncii, iar mama e și ea pe punctul de-a o face, tot după o viață de trudă. Doris, cățelușa găsită pe Valea Cerbului, a bifat a șasea primăvară.

Prieteniile au venit, au rămas, o parte nu mai sunt. La fel și cele două mariaje; sunt duse. Mai mult timp petrecut cu mine însumi, Ironman-ul, vreun vârf montan ori tipa aia mișto, nu știu ce tură motorizată spre zări îndepărtate, se întrevăd toate.

Doar trecut și viitor. Noroc cu Taz, fi-miu, care abia a pornit în viață. Încă e la vârsta la care îmi arată încontinuu (cum de altfel o face și Doris), că importantă e doar clipa prezentă, fiind singura care contează; o trăiește cu toată ființa sa. Mai târziu va visa și el cu ochii deschiși. Nu-i pot ura decât să plutească drept înainte, să fie el însuși până la inevitabilul sfârșit!

Acum însă găsesc punctul acela șubred dintre ceea ce a fost și viitor; tocmai întorc pagina unui capitol încheiat.

Pozele folosite la ilustrarea Frontului NU ne aparțin. Ele au licență gratuită și au fost preluate de pe Unsplash.com – Photos for Everyone.

Jurnalul nostru integral de pandemie poate fi urmărit aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.